suomeksi
in english

ääniÄÄNNELMÄ MUSIIKKI TEATTERI
Suurin osa esityksistäni on improvisaatiota, joko puhdasta tai käsikirjoitettua. Äännelmät ovat sanattomia tarinoita, pääosassa on ihmisen ääni, ääntely ja laulu. Musiikkini ei tarinoi. Teatterissa kerron sanallisia tarinoita. Esitykseni syntyvät aina tiettyyn tilaan. Ne eivät ole neutraaleja tilan suhteen, tila on soitin. (Tämän kirjoitin ammoin.)

TEATTERI ÄÄNNELMÄ MUSIIKKI
Alussa oli ääni ja ääni on yhä, vaikka nykyään teen enemmän teatteria tai esitystaidetta kuin äännelmiä. Rakastan ääniä: kuuntelen niitä mielelläni. Haluan kertoa tarinoita. Joskus sanoin, joskus sanoitta. Aihe valitsee välineen. (Tämän kirjoitin heinäkuussa 2013.)

TAIDE ESITYS
Sanat ovat vaikeita. Taiteessa ja elämässä. Laiskasti ja löysästi käytetyt sanat aiheuttavat vaikeuksia. Jos vastaan kysymykseen, mitä taidetta teet, teatteria, minun pitää määritellä, millaista teatteria. Jos en sitä määrittele, teatteri käsitetään hyvin yleisesti ja useimmiten draamana, jonka joku on kirjoittanut, joku ohjannut ja jotkut näyttelee. Arkikeskustelussa määrittelyn väistää, se ei kuulu kevyeen jutusteluun. Onko esityksiä parempi vastaus? Sitä seuraa vastakysymys: millaisia esityksiä? No vähä niinku teatteria muttei kuitenkaan. Ai jaa. Kaikkein parasta lienee vastata parilla esimerkillä, tällaisen esityksen tein talvella ja tällaista teen nyt. Niistä kysyjä saa konkreettisen kuvan ja jonkinmoisen hajun. Varsinkin kun haussa on esitysmuoto, jossa esitettäisiin mahdollisimman vähän, jossa etupäässä vain oltaisiin. (Elokuu, 2016)

juha.valkeapaa[at]nbl.fi

KUUNTELE ÄÄNIMUOTOKUVIA!
LISTEN TO SOUND PORTRAITS!